Oh no! Where's the JavaScript?
Your Web browser does not have JavaScript enabled or does not support JavaScript. Please enable JavaScript on your Web browser to properly view this Web site, or upgrade to a Web browser that does support JavaScript.

TV3 simbolis jau paruoštas kelionei į kosmosą

TV3 simbolis jau paruoštas kelionei į kosmosą
Pirmasis lietuviškas palydovas LitSat-1 pilnai surinktas, techniškai patikrintas ir jau iškeliauja į Hjustoną. Trečiadienį Kauno technologijos (KTU) universitete į pirmąjį lietuvišką palydovą LitSat-1, stebint visiems Misijos Lituanica 80 bendražygiams, integruotas paskutinis simbolinis komponentas - titano plokštelė. Plokštelėje išgraviruota kito, prieš 80 metų įvykusio, legendinio „Lituanikos“ skrydžio autorių - Stepono Dariaus ir Stasio Girėno testamente įrašytas palinkėjimas. Be to, kartu su ja į kosmosą pirmą kartą bus pakeltas ir Lietuvos simbolis - gintaro gabalėlis, kuriame išgraviruotas ir žiūrimiausios televizijos TV3 ženklas.

„Pirmą kartą žmonijos istorijoje į kosmosą pakils „lietuviškas auksas“ - gintaras. Džiaugiamės ir didžiuojamės, būdami šio svarbaus įvykio dalimi. Gintaras yra neatsiejamas nuo Lietuvos istorijos, o tuo pačiu jis simbolizuoja ir TV3 vertybes. Net atsinaujinęs TV3 logotipas primena patį gintariuką, kuriuo norime nešti šviesos, brandos, entuziazmo ir lietuviškumo žinią“, - sakė UAB „Tele-3“ generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė.

Palydovo projekto techninis vadovas, Lietuvos kosmoso asociacijos direktorius Vidmantas Tomkus, dėdamas plokštelę į palydovą atkreipė dėmesį, kad nors renginio metu rankose palaikyti palydovą ir pačiupinėti plokštelę buvo leidžiama visiems norintiems, į kosmosą jis keliaus tik visiškai išvalytas ir sterilus. Į Hjustoną atvykęs palydovas turės praeiti ir specialius mechaninius bei cheminius testus, kurie patvirtins, jog palydovas ir jo komponentai nekelia jokio pavojaus Tarptautinėje kosminėje stotyje dirbantiems žmonėms.

„Projekto metu užmegzti ryšiai ir vykstantis bendradarbiavimas su kosmines mažųjų palydovų programas vykdančiomis institucijomis Jungtinėse Amerikos Valstijose leidžia Universitetui ruoštis ir naujiems projektams. Be šio palydovo kūrimo metu praeitų procedūrų, dokumentacijos etapų bet kokios ateities ambicijos šioje srityje būtų sunkiai įgyvendinamos“, - kalbėdamas susirinkusiesiems apie tai, kokiais šio projekto rezultatais mokslo bendruomenė ir technologinius mokslus studijuojantis jaunimas naudosis jau dabar, sakė KTU Rektorius Petras Baršauskas, pirmiausia galvoje turėdamas 2015-ais metais planuojamą pjezo reakcijos įrangos eksperimentą kosmose.

„Jaunoji Lietuva! Tavo dvasios įkvėpti, mes stengiamės tą pasirinktą uždavinį įvykdyti. Mūsų pasisekimas tegu sustiprina Tavo dvasią ir pasitikėjimą savo jėgomis ir gabumais!“ - tokiais S. Dariaus ir S. Girėno testamento žodžiais LitSat-1 išlydėtas neatsitiktinai: šio legendinio skrydžio atminimui dedikuotas „Misija Lituanica 80“ pavadintas palydovo projektas.

Jau kitą savaitę TV3 televizijos eteryje, vakarais, 20.57 val. pirmadienį-ketvirtadienį laidelės „Misija Lituanica 80“ žiūrovai galės iš arčiau pamatyti, kaip buvo kuriamas pirmasis lietuviškas palydovas, ir sužinoti, kas bendro tarp technologijų, naudojamų kosmose, ir kai kurių mūsų kasdienybėje sutinkamų dalykų. Be to, žinią apie sėkmingą projekto baigtį TV3 žiūrovai gaus vieni pirmųjų - palydovo pagalba pirmą kartą iš kosmoso bus ištransliuoti trys lietuviški žodžiai. Kokie jie bus, nuspręs tauta. Šią išskirtinę transliaciją jau greitai bus galima stebėti per TV3.

„Misija Lituanica 80“ - pirmadieniais-ketvirtadieniais 20.27 val. per TV3!

Zaliukas October 11 2013 1,377 0 comments 0 out of 0 ratings

0 comments

Leave a Comment

Please Login to Post a Comment.
  • No Comments have been Posted.

Rating is available to Members only.
Please Login or Register to vote.
Awesome! (0)0 %
Very Good (0)0 %
Good (0)0 %
Average (0)0 %
Poor (0)0 %






Sveiki, klausimus ,
pasiūlymus siųskit elektroniniu paštu
zaliukui@gmail.com



tik norint
pakomentuoti.