Oh no! Where's the JavaScript?
Your Web browser does not have JavaScript enabled or does not support JavaScript. Please enable JavaScript on your Web browser to properly view this Web site, or upgrade to a Web browser that does support JavaScript.

Neglobojami nei tėvų, nei įtėvių

Neglobojami nei tėvų, nei įtėvių
TV3 laidoje „Su Nomeda“ (17 val. 40 min.) — pokalbis apie tai, kaip nutinka, kad į globos namus patekusio vaiko dešimt metų nelankę gimdytojai nepraranda tėvystės teisių ir taip atima galimybę jį įvaikinti.

18—metė Inga globos namuose gyvena jau 14 metų. Tiek laiko ji nematė ir savo motinos. Ši ją palikusi išvyko į Rusiją. Ingą paaugino močiutė, bet po kiek laiko mergaitė papildė globos namų auklėtinių skaičių.

Formaliai Inga turi motiną. Nors ir nežinia kur esančią. Todėl protinga ir graži mergaitė niekada neturėjo galimybės būti įvaikinta.

„Jei vaiko teisių apsaugos tarnybai būtų rūpėję Ingai padėti, teismas turbūt būtų galėjęs priimti sprendimą dėl motinos, kurios gyvenamosios vietos nustatyti neįmanoma?“ — klausė laidos vedėja N.Marčėnaitė.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai bei Vyriausybei yra teikusi įstatymo pataisą, kuri vaiko teisių apsaugos tarnybas įpareigotų į globos namus patekusio vaiko statusą nustatyti ne ilgiau nei per pusmetį.

Tada turėtų būtų nuspręsta, ar socialiniai darbuotojai mato prasmę dirbti su tėvais, tikėdamiesi vaiką sugrąžinti į šeimą, ar tėvai po to pusmečio netenka teisių, o vaikas gauna galimybę susirasti naują šeimą.

„R.Šalaševičiūtei buvo atsakyta, kad Lietuvoje ir taip apstu vaikų teises ginančių įstatymų, tad naujų nebereikia, o atitinkamos tarnybos ir nesusaistytos terminų uoliai dirba“, — pasakojo N.Marčėnaitė.

Laidos žiūrovai pamatys interviu su motina, kurios vaikai nelankomi auga vaikų globos namuose. Girta moteris pasišniurkščiodama kalbėjo apie meilę vaikams.

„Niekada jų neatsisakysiu, negaliu — aš juk taip juos myliu“, — žurnalistui užsiminus, ar nevertėtų vaikams suteikti galimybę patekti į naują šeimą, aiškino ji.

O globos namų auklėtinė Inga norėtų sužinoti, kas atsakingas dėl to, kad ji neturėjo teisės augti įtėvių ar globėjų šeimoje. Mergina yra net svarsčiusi galimybę kreiptis į teismą dėl pažeistų savo teisių.

Žmogaus teisių stebėjimo instituto valdybos pirmininkas advokatas Kęstutis Čilinskas laidoje sakė neabejojantis, kad tokių valstybės neapgintų vaikų bylos rastų atgarsį Europos žmogaus teisių teisme.

N.Marčėnaitės vedama laida bus rodoma ne tik sekmadieniais, bet ir šeštadieniais 17 val. 40 min.

Zaliukas February 11 2007 1,554 0 comments 0 out of 0 ratings

0 comments

Leave a Comment

Please Login to Post a Comment.
  • No Comments have been Posted.

Rating is available to Members only.
Please Login or Register to vote.
Awesome! (0)0 %
Very Good (0)0 %
Good (0)0 %
Average (0)0 %
Poor (0)0 %






Sveiki, klausimus ,
pasiūlymus siųskit elektroniniu paštu
zaliukui@gmail.com



tik norint
pakomentuoti.